Almere-symposium: Zit er Leven in de Dood?

Laden Evenementen

Almere-symposium ‘Zit er Leven in de Dood?’

 Het toenemende aantal bijna-doodervaringen voedt de vraag wat leven en dood in wezen is. Het is heel concreet duidelijk geworden dat het bewustzijn ergens verblijft waar omstanders het niet kunnen waarnemen en ook nog zintuiglijk optimaal functioneert. Hoe duiden we deze continuïteit van bewustzijn en de kwaliteit van het leven in een dergelijke situatie?

Kunstzinnige expressie Bijna Dood Ervaring (BDE) Shutterstock

Sabine neemt ons mee in haar eigen inspirerende ervaringswereld van de bijna-dood ervaring. Folkert laat op verrassende wijze zien welke weg het bewustzijn gaat wanneer het zenuwstelsel gekwetst is. Wim laat aan de hand van een meeslepend volkssprookje zien hoe de inzichten die hieronder schuil gaan al eeuwen in volksvertellingen bekend waren.

Wereldbeeld volgens Ptolemaeus

In dit zomersymposium willen wij op drieërlei wijze het huidige algemene mens- en wereldbeeld zo ver uitbreiden dat we vanuit persoonlijke ervaringen en inzichten de vraag ‘Wat is continuïteit van bewustzijn?’ op een bevredigender manier kunnen beantwoorden dan met het platgeslagen materiële denken.

De anatomische les van Dr Nicolaes Tulp

Ook zal het gesprek, persoonlijke ervaringen van de deelnemers en een kunstzinnige verwerking van de middag een integraal onderdeel vormen om ons verder te bezinnen op dit voor velen belangrijk thema over leven en dood. Iedereen is van harte welkom. Wel even opgeven dit i.v.m. met een beperkt aantal beschikbare plaatsen.

 

Inzien flyer van het Almere-symposium

Klik op onderstaande link hieronder om de flyer van het Almere-symposium op te halen en in te zien.

Almere-symposium Zit er leven in de dood_compressed

 

 

Conceptprogramma Almere-symposium Zit er Leven in de Dood?

13:30  Inloop met thee, koffie en iets lekkers
14:00  Opening met Muziek, welkomstwoord en huishoudelijke mededelingen
14:05  Sabine met een persoonlijk verhaal over een Bijna-Doodervaring
14:35  Wim met een oud Chinees sprookje en korte meditatie om het onstoffelijke en blijvende in onszelf te ervaren
15:05  Muziek en pauze
15:35  Folkert met een voordracht over hersengedrag in samenhang met het thema ‘Zit er Leven in de Dood?’
16:20  Het zojuist gehoorde en beleefde kunstzinnig verwerken
16:48  Muziek
16:50  Napraten Informeel
17.00  Einde zomersymposium

 

Datum

Het Almere-symposium wordt gehouden op zondagmiddag 16 juni 2024.

Tijden

De deuren van de symposium-locatie gaan open om 13.30 uur. We beginnen stipt om 14.00 uur.  Het Almere-symposium duurt tot 17.00 uur.


Thee, koffie en versnaperingen

Wij verzorgen koffie, thee en diverse versnaperingen.

 


Locatie

– locatie: De Hoekwierden
– adres: Hoekwierde 82
– postcode: 1353 PD Almere

 

Bereikbaarheid De Wierden (Almere)

De Wierden te Almere is goed te bereiken.

Wil je met eigen vervoer naar de Wierden te Almere komen?
– Raadpleeg dan je favoriete routeplanner of -app dat past bij jouw vervoervmiddel. Waarschijnlijk kom je via de A6 Almere binnen.

Wil je met het openbaar vervoer naar de Wierden  te Amersfoort afreizen?
– Raadpleeg dan je favoriete routeplanner of -app voor het openbaar vervoer.

Per fiets kan ook.
– Dan is het ongeveer 20 minuutjes vanaf het station Almere


Kosten

Prijs € 25,-.
Kosten zijn inclusief koffie, thee, versnaperingen en 21% btw.
Graag aanmelden bij Krista op osira@live.nl of per telefoon: 06 – 50 74 75 84.
Betaling vindt contant of per pin plaats aan de deur.

 


Aantal deelnemers

Voor dit Almere-symposium hebben we het het mooie plekje op het adres Hoekwierde 82, 1353 PD Almere, tot onze beschikking.  Het gebouw waarin wij het Almere-symposium organiseren biedt plaats aan veertig bezoekers. Mochten er meer dan veertig aanmeldingen zijn dan organiseren wij graag een volgende gelegenheid.


Initiatiefnemers en sprekers

  • Sabine van den Bulk
  • Folkert Brugman
  • Wim Wolbrink

 

Sabine van den Bulk

Sabine van den Bulk is therapeute en begeleidster in de gezondheidszorg. Ze is getrouwd en woont in Oldenzaal (Nederland).
Na een paar omzwervingen bij verschillende instellingen en werkervaring in Kenia (Afrika) kreeg ze in 2002, twee diepe bijna dood-ervaringen (bde) door hartstilstanden, kort na elkaar.

Sabine van den Bulk

Sabine met een van haar boeken over Bijna-Dood-Ervaringen

 

Door hoe de gezondheidszorg daar mee om is gegaan heeft haar doen besluiten een eigen praktijk te beginnen. Aantonen dat de ervaring geen ziektebeeld is en dat het een invloed heeft op de kwaliteit van leven staan bij de behandeling van cliënten met een bde voorop.
 Het werken met Mindfulness based cognitieve therapie bleek een geschikte werkvorm te zijn om te leren omgaan met de veranderingen die de ervaring beslist met zich mee brengt.

 


Folkert Brugman

Verpleegkundige sinds 1997 en neurologieverpleegkundige sinds 2004. Folkert Brugman verpleegde van 2001-2018 op de verpleegafdeling Neurochirurgie van RadboudUMC mensen met zeer ernstig hersenletsel, waaronder comapatiënten. Vanuit de werkwijze die er gehanteerd werd ondersteunde en bestudeerde hij het proces van ontwaken uit coma. Dit leverde veel verrassende en ongebruikelijke inzichten op die hij met de werkwijze tot één geheel gebundeld heeft in zijn boek Kopzorg. Folkert geeft hiermee een totaal nieuwe kijk op de mens die balanceert op de grens tussen leven en dood. Tot slot zijn wij blij te vermelden dat Folkert met Graalmuziek de omlijsting van het minisymposium verzorgt.

Folkert Brugman auteur van het boek Kopzorg.

 


Wim Wolbrink

Wim Wolbrink (1965) is verteller, verteldocent, verteltrainer, mede-oprichter van de Nationale Vertelschool en menskundig adviseur. Verder is Wim Wolbrink organisator van symposia en festivals waarin het vertellen centraal staat. Zijn opleiding tot verhalenverteller heeft Wim Wolbrink gevolgd aan het gerenommeerde Emerson College in East Sussex, Engeland.

Verhalenverteller  Wim Wolbrink

Met een verhaal, legende, mythe, sprookje of sage opent Wim Wolbrink de innerlijke wereld van de luisteraar. Ieder mens heeft de gave om met zijn zogenoemde ‘derde oog’ een innerlijke voorstelling te scheppen. Via die weg kan een mens beginnen door te dringen in de diepte van de Filosofie van de Vrijheid.


Aanmelden

Graag aanmelden bij Krista op osira@live.nl of per telefoon: 06 – 50 74 75 84.
Betaling vindt contant of per pin plaats aan de deur.

 

Annuleringsvoorwaarden

Kosteloos annuleren is mogelijk tot drie weken voor aanvang van de training; daarna geldt: tot een week voor aanvang teruggave van de helft van het bedrag, daarna is geen teruggave meer mogelijk.


Gebruikte afbeelding in de header

– Bron: https://www.vangoghmuseum.nl/en/collection/s0169V1962 / Vincent van Gogh (1853 – 1890), Saint-Rémy-de-Provence, May 1890 / Oil on paper, 50 cm x 65.5 cm Credits (obliged to state): Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Foundation)

Van Gogh based this painting on a print by Rembrandt (1606-1669) – but only part of the print. He left out the main figure: Christ with his arm raised. Van Gogh focused on the theme of human suffering. He probably identified with Lazarus in the tomb. That would explain why he gave the figure a red beard. The two women by the grave are two acquaintances from Arles: Mrs Roulin, in the green dress, and Mrs Ginoux, in a dark dress with colourful stripes.

A few of the pigments have faded considerably. This has largely done away with the original contrast between the warm colours in the background and the cold colours of Lazarus in the foreground.


Rechtspersoon

De Nationale Vertelschool is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer: 83685170

 

Ga naar de bovenkant