Je intensief verbinden met de vertelkunst

Verhalen vertellen

Wanneer we een verhaal vertellen, spreken we veel meer aan dan alleen onze ratio. Een verhaal bestaat uit beelden en werkt daardoor dieper op ons in. Onze innerlijke belevingswereld, ons hart en onze ziel worden geraakt. Daardoor blijft een verhaal ook vaak veel langer hangen dan bijvoorbeeld een PowerPointpresentatie.

Herman Linde uit het sprookje van Goethe

In deze tijd, waarin alles in een hoog tempo gaat en steeds meer digitaal wordt, nemen we steeds meer vluchtige informatie tot ons waarmee we ons weinig verbinden. Wanneer we naar een verhaal luisteren, bestaat er even geen tijd en ‘voeden’ we ons met informatie waarin we ons herkennen, waarvan we kunnen leren of waarmee we ons kunnen ‘vullen’.

Een verhaal vertellen van mens tot mens blijft altijd belangrijk.

De Intensieve Verteltraining

Als verteller verbind je je met de kern van een verhaal en zoek je daar krachtige en sprekende beelden bij. Die beelden vertel je zo levendig mogelijk, zodat de toehoorder het helemaal voor zich kan zien.

In de Intensieve Verteltraining gaan we op drie verschillende niveaus aan het werk. Je groeit hierdoor niet alleen in de vertelkunst, maar ook in je zelfvertrouwen op het ‘podium’. Je leert te zien wat de kern van het verhaal is en dat verhalen meerdere lagen kunnen hebben. Uiteindelijk heb je geleerd om vanuit jouw kracht en eigenheid een verhaal te vertellen.

  1. Theorie en oefening

Elke les werken we met één of twee thema’s. Hierbij kan je denken aan: opbouw van een verhaal, gebruik van ruimte, dialoog met je publiek, personages, stemgebruik en lichaamshouding. We onderzoeken deze thema’s op een speelse manier door veel te doen en te ervaren. Plezier en veiligheid staan hierbij voorop. De dag begint altijd met een opwarmingsoefening en eindigt vaak met korte presentaties.

  1. Versterken kwaliteiten

We besteden aandacht aan wat voor verteller jij bent en welke kwaliteiten van jou kunnen worden versterkt. Er is regelmatig individuele aandacht.

  1. Contact maken

Bij het vertellen van een verhaal gaat het heel vaak over contact. Contact maken met je verhaal en de beelden in je verhaal en contact maken met je publiek. Als je met zelfvertrouwen op het podium staat, in contact met jezelf, met je verhaal en met je publiek, dan kan je ten volste het verhaal vertellen op je eigen wijze en in het hier en nu. Oftewel, dan stroomt het verhaal uit je en hoef je er niet meer over na te denken.

In de training werken we toe naar een eindpresentatie van ongeveer 10 minuten van een zelfgekozen verhaal.

4. Achtergronden van sprookjes, sagen, legenden en mythen

Een belangrijk onderdeel van de training is het leren begrijpen van sprookjes, sagen, legenden en mythen. Op het moment als we op een diep niveau begrijpen waarom welke beelden in deze verhalen voorkomen zullen we innerlijk met veel meer overtuiging het verhaal kunnen vertellen. We leren dus vertellen uit veel diepere weet-, kennis- en gevoelslagen. Om deze innerlijke diepte te bereiken werken we met wat de antroposofie van de Oostenrijkse filosoof Rudolf Steiner ons aangereikt heeft.

De docenten

Onze docenten zijn professioneel en werken niet vanuit een vast kader, maar kijken naar wat de cursisten nodig hebben. Hoofddocent is Wim Wolbrink. Gastdocenten en medetrainers zijn Marita Coppes (ze werkt met de weg van de Held), Janina Stopperka (stemdocent) en Frans de Vette die komt helpen bij de eindcoachingen. Soms komt er een gastdocent van buiten de Nationale Vertelschool.

Voor wie is de Intensieve Verteltraining geschikt?

Voor iedereen die in het onderwijs werkt, trainingen verzorgt of weer graag met aandacht invulling geeft aan dat wat hij wilt overbrengen. De training is ook geschikt voor een ieder die zich wil verdiepen in de wereld van verhalen of plezier wil beleven in het vertellen daarvan.

Na deze training heb je voldoende bagage om zelf aan het werk te gaan als verhalenverteller of om het vertellen van een verhaal in te zetten als een mooi en krachtig middel.

Praktisch

De lessen zijn meestal op zaterdag in de Danswerkplaats te Amersfoort van 10.00 tot 16.30 uur. Een enkele keer vindt een les ook op een andere dag plaats.

De training is opgebouwd uit twaalf ruguliere vertellessen,  één dag stemtraining en één eindpresentatiedag met aansluitend de diploma-uitreiking. Af en toe moet een thuisopdracht worden gemaakt.

We houden vooraf een intakegesprek om zo veel mogelijk je persoonlijke wensen te leren kennen.

Wat gaan we doen?
We gaan spelenderwijs allerlei soorten verhalen onderzoeken. We gaan oefeningen doen gericht op ontspanning, concentratie, présence, verbeeldingskracht, contact publiek en het gebruik van stiltes. We gaan spelen met verschillende sferen en emoties. We gaan ons verdiepen in personages, dialogen en het gebruik van ruimte. We gaan werken aan intiem vertellen, fysiek vertellen en dit afgewisseld met veel spel en plezier. En last but not least gaan we een dag onze stem verkennen onder de bezielende leiding van gastdocent Janina Stopperka.

De docenten
De training wordt gegeven door:

  • Wim Wolbrink
  • Marita Coppes
  • Janina Stopperka
  • Frans de Vette

 

Lesdagen en lestijden Intensieve Verteltraining

  • Op dit moment is het niet bekend wanneer wij weer een Intensieve Verteltraining kunnen organiseren. Houd de website in de gaten voor het laatste nieuws.

Voor meer informatie zie nationalevertelschool.nl

Mocht je vragen hebben of nog meer informatie willen, neem dan gerust contact met ons op!

Aanmelding

Voorlopig weten we niet wanneer wij weer een Intensieve Verteltraining gaan organiseren.

 

Beide formulieren opsturen naar:

Nationale Vertelschool
T.n.v. Wim Wolbrink
Brouwerijstraat 1  Cee Spot
7523 XC  Enschede

Je bent pas definitief aangemeld als je als aanbetaling € 200,- op de rekening van de Nationale Vertelschool hebt bijgeschreven.
Het lesgeld kan overgemaakt worden op Triodosbankrekening IBAN NL54 TRIO 0197 6693 52 t.n.v. Nationale Vertelschool. Je kunt ook in termijnen betalen. Vermeld bij de overboeking duidelijk jouw naam en adres.

Annuleringsvoorwaarden
Kosteloos annuleren is mogelijk tot vier weken voor aanvang van de training; daarna geldt: tot twee weken voor aanvang teruggave van de helft van het bedrag, daarna is geen teruggave meer mogelijk.

Rechtspersoon
De VOF Nationale Vertelschool is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer: 83.68.51.70

Informatie aanvragen