Masterclass driedaagse West-Vlaanderen België

“Wim Wolbrink creëert een zodanige sfeer van vertrouwen en veiligheid waardoor de deelnemers al snel hun kwetsbaarheid durven te tonen.  Stap voor stap neemt hij de groep mee in de verdieping. Hij luistert, stelt vragen en gaat nog een stapje verder. Heel intens en toch met een speelse luchtigheid.

Hij kneedt de workshop naar de vraag en het verlangen van de deelnemers  en stuurt voortdurend zijn vooropgestelde planning bij. Hij is daar heel flexibel in.  Heerlijk om ook hem te zien spelen en te genieten in de flow die ontstaan is.

Héérlijk om met de zes richtingen te werken. Ermee spelen leverde geweldige beelden op bij een scène die ik eerder moeilijk verwoord kreeg. Nu heeft die scène veel meer kleur, karakter en belang gekregen. Vooral ook de ruimte achter me. Ik ben er mij nu heel bewust van. Welke omgeving is het daar, hoe voelt het? Voor mezelf als verteller is die ruimte achter me gevuld en voelbaar aanwezig.

Ik ben naar huis gegaan met inzicht, inspiratie en een pak meer zelfvertrouwen.”

Marijke Goossens
De VertelSter van 1001 Verhalen

www.devertelster.be

Het Gouden Familieverhaal

Marita’s opdracht om een anekdote te nemen, was enigszins moeilijk in het begin, maar heeft me wel een mooie winst opgeleverd: verdieping van een stukje uit mijn moeders leven, waarin ik haar laat schitteren en wat een mooie glans legt op andere, ook wel pijnlijke dingen. Jouw manier van begeleiding is erg prettig. Je gaf duidelijke structuren aan, was betrokken en ondersteunend.

An Ackerbroek

———————————————————

Wat ik eraan beleefd:
–  Ik heb een heel aantal leuke, openende gesprekken met mijn broer gehad en ik heb hem nog beter leren kennen (kwam samen met haar broer).
– Door de manier van kijken, de andere gelaagdheid van kijken, komen allerlei momenten, gebeurtenissen, anekdotes in een ander licht te staan; dat is heel boeiend.
– Door de manier van kijken en indelen ga je  momenten, gebeurtenissen duiden; dat is heel spannend.
– De verhalen van de anderen vond ik erg ontroerend en overtuigend.

Lilian Schrijvers

———————————————————

De Workshop heeft mijn verhalenvuur goed aangewakkerd.
Het verhaal, dat zaterdag geboren werd, ben ik nog aan het verzorgen en ermee aan het spelen. De dag zat goed in elkaar. Chapeau!

Heleen Rooseboom

“In 2017 heb ik de 2-daagse workshop Kennismaking met de Vertelkunst gedaan. Ik heb erg genoten van dit inspirerende weekend onder de bezielende leiding van Ailun Elzenga en Marita Coppes. In januari kreeg ik een uitnodiging om op een vrouwenevenement op Internationale Vrouwendag in Bocholt (DL) een presentatie te geven over ons kleinschalig onderwijsfonds. Met de ervaring van de workshop, wilde ik mijn verhaal vertellen in plaats van een powerpoint-presentatie geven. Ailun reageerde enthousiast op mijn verzoek om me hierbij persoonlijk te coachen. Ze stelde de juiste vragen, waardoor mijn verhaallijn sterker werd. Ze nodigde mij ook uit om mijn eigen ervaringen meer te verweven. Hierdoor ging het verhaal meer leven bij het publiek.”

Nicolle Clemens
founder en voorzitter, Kavitha Foundation
www.kavithafoundation.nl

“Zelf verhalen vertellen. Ja, dat lijkt me leuk. Maar kan en vooral ook durf ik dit?” Na het Kennismakingsweekend heb ik letterlijk met lichaam en ziel kunnen ervaren: Ja, verhalen vertellen is fantastisch leuk en… ja, ik kan en dùrf een verhaal te vertellen. Dit dankzij de fijne en professionele manier van leiden en begeleiden en de warme aandacht voor elke cursist als persoon.

Lily Rummel werkzaal bij het Toon Hermans Huis te Ede

Op 2 en 3 april heb ik weer veel geleerd tijdens het Kennismakingsweekend. Met name het leren gebruiken van de ruimte en je lichaam heeft me veel opgeleverd. Ook bij het durven vertellen en vooral bezield te vetellen, werd je met professionele doch vriendelijke zachte hand begeleid. Mede dankzij deze cursus heb ik me nu kunnen aansluiten bij de Verhalenkraal, waar ik nu regelmatig kan en mag vertellen. Ik vind verhalen vertellen fantastisch om te doen. Dankzij de fijne manier van cursus geven heb ik een fijn weekend gehad. Veel geleerd, gelachen en gedeeld.

Jans Renken Hengelo (Ov.)

Ik vond het een ontzettend leuke en leerzame dag! Ik heb geleerd dat bij het echt goed vertellen van een verhaal, veel meer komt kijken dan je zou denken. Je houding, gezichtsuitdrukking, stemgeluid en ga zo maar door, kunnen er voor zorgen dat je iemand écht mee kunt krijgen in je verhaal. In een groepje zijn we met verschillende oefeningen aan de slag gegaan. Daarnaast koos en richtte iedereen zich op een eigen verhaal. In het begin vond ik het best spannend, maar door de dag heen stond ik, door alle tips en tops, met steeds meer zelfvertrouwen mijn verhaal te vertellen.
Aan het einde van de dag hebben we hierdoor een prachtig optreden kunnen geven. Ik ben blij dat ik deze kans gekregen heb en ga de tips zeker gebruiken wanneer ik weer een verhaal vertel aan mijn stageklas!

Robin Krabbenborg Pabostudent Iselelinge (Doetinchem)

Het was een ontzettende gezellige, maar vooral leerzame dag. Het was fijn dat je vrijheid kreeg om je eigen verhaal te kiezen en deze eigen te maken. Vervolgens ga je aan de slag met de handige tips en merk je dat het steeds soepeler loopt. Je ziet de groep echt vooruit gaan na de tips en het lijkt steeds professioneler. Aan het einde van de dag zit je gewoon te genieten als je de verhalen nog een keer hoort, wat een talent er eigenlijk verscholen zit. Ook zijn de tips erg handig voor in de praktijk. De tips kun je meenemen om, in mijn geval voor de klas, verhalen nog boeiender en interessanter voor de kinderen te vertellen.

Doreen Wolterink Pabostudent Iselelinge (Doetinchem)

Op de Vertelschool heb ik geleerd mijn eigen stijl en krachtplek te ontdekken van waaruit ik wil vertellen. Ik heb innerlijk vele, blijvende ontwikkelingsstappen kunnen zetten die me dag in dag uit van pas komen. Daarnaast heb ik een kist vol vertelgereedschap aangereikt gekregen die ik, in de vertelwerkplaats tijdens de opleiding, veelvuldig heb mogen uitproberen.

Marcel Pool (Poppenspeler en gastouder)

Ik heb geleerd dat ik wel in staat ben om een verhaal te vertellen. Woorden schieten te kort om de vertelopleiding te beschrijven, ik vond het heel waardevol en bijzonder om mee te mogen maken!

Monnica Rietveld (HRM manager)

De training heeft mij veel geschonken. Daar put ik elke dag de vruchten van.

Johan Brouwers (Gepensioneerd docent)

Vol verwachting ging ik naar de eerste dag van de najaarstraining. Ik hou van vertellen en wilde dat heel goed leren en tegelijkertijd was er de spanning dat de training afgesloten zou worden met een presentatie voor publiek! Zou ik dat kunnen? Maar daar wilde ik nog niet teveel aan denken, gewoon gaan genieten van de vrijdagen van de Vertelschool, dagen waarop het vertellen centraal stond en ik helemaal in het hier en nu kon zijn. Met 7 cursisten, ieder met een andere achtergrond en motivatie, waren we. Wim en Ailun hadden persoonlijke aandacht voor iedereen, met steeds de spijker op zijn kop waar juist die cursist nog aandacht aan moest besteden. Met kleine oefeningen begonnen we, om te leren los te komen, en ook kregen we wat theorie over de opbouw van een verhaal. Zo leuk was het met elkaar met verhalen bezig te zijn! Wim en Ailun zorgden voor een warme, betrokken sfeer van veiligheid en vulden elkaar heel goed aan in de opbouwende opmerkingen! En dan de dag van de eindpresentatie! Hoe zou dat zijn, een echt optreden voor publiek, weg uit de veilige sfeer van de lesdagen? En wat was het fijn te merken dat in de spotlights van de heuse toneellampen al het geleerde op zijn plek viel! Hartelijk dank, Wim en Ailun! Deze maanden hebben voor altijd een plekje in mijn hart.

Marion Noordstar

De laatste twee lessen lag het accent van de lessen op de persoonlijke coaching van ons als deelnemers. We gingen met het door ons gekozen verhaal voor de eindpresentatie aan de slag. Vooral de open en stimulerende vragen van Ailun en Wim rond de betekenis van de personages en gebeurtenissen in mijn sprookje maakten dat het verhaal voor mij zelf meer lagen kreeg. Door de intensieve voorbereiding, “je wilt je verhaal zo goed mogelijk verbeelden”, merkte ik dat er daadwerkelijk een proces op gang kwam in mijzelf. Het verhaal kreeg meer betekenis voor me en daardoor kon ik me steeds beter inleven in het gedrag en de verschillende emoties van de personen in mijn verhaal. Het stemde, meer tot zelfreflectie, dan ik gedacht zou hebben, heel verrassend!

Marjolein van der Loop

Wat een genot was het om de afgelopen maanden op vrijdag naar Utrecht te gaan om mij te laven aan spel, verhalen en oefeningen, de gein, lol die we met elkaar hadden. Enthousiast kwam ik elke keer weer thuis, ook wijzer van het geleerde.
Bijzonder hoe Wim en Frans ieder op hun eigen bezielende, deskundige en enthousiaste wijze, de kwaliteiten in de deelnemers naar boven wisten te krijgen, en soms nog net even iets verder gingen om je naar een hoger niveau te tillen.
Gaandeweg werd de groep steeds meer groep, waar we van elkaar konden leren en genieten, maar ook soms lief en leed met elkaar deelden. Deze training is echt een aanrader voor iedereen die wil leren verhalen vertellen, juist vanuit emotie en gevoel, waardoor je ook aan het nadenken gezet wordt. Ik kon dichter bij mijn emotie komen waardoor een verhaal voller en rijker wordt. Vanuit liefde vertellen, dat raakte me. Mooi ook om te leren te ontvangen als je je verhaal vertelt, mogen genieten. Gewoon doen die training!

Jan Tijssen

Afgelopen maanden heb ik mogen deelnemen aan de najaarstraining van de Nationale Vertelschool en dat was elke vrijdag een feestje. Het was heerlijk om vrijelijk te mogen spelen, waar te nemen met alle zintuigen en vanuit een veilige basis dat wat in mij leefde naar buiten te mogen brengen. Het heeft me weer bij mijn eigen kern gebracht. Frans en Wim hebben, allebei op geheel eigen wijze, ons allemaal liefdevol begeleid bij het zoeken naar onze eigen innerlijke verteller. En om die ook verder te ontwikkelen, om om te gaan met de spanning en om te leren genieten van het vertellen. Het is een avonturenreis geweest, waar ik de rijkdom van verhalen en van het vertellen ten volste heb beleefd.

Edith Mulder
moeder, kunstenares, kunstzinnige therapeute

Inmiddels is de cursus afgelopen en dat mis ik wel. Elke vrijdag opnieuw een dag vol lekker spelen, de plezier van het verhalen vertellen en heerlijk luisteren naar anderen. In de maanden dat je met elkaar samen werkt, zijn we als groep dichter bij elkaar gekomen. We zijn nu bezig met het organiseren van onze eigen vertelvoorstelling! Ik vond het werken in de groep heel verrijkend en leerzaam. We zijn allemaal wel onszelf tegen gekomen en hebben dat van elkaar gezien en opgevangen onder een mooie begeleiding van Frans en Wim, waarbij ze elkaar goed aanvulden. Ik heb absoluut genoten en kan het ieder van harte aanraden.

Edgar Nollen

Elke keer weer uitkijken naar de volgende bijeenkomst. Ik vond het een fantastisch leuke en inspirerende training! Het heeft me een stuk rust gebracht in mijn werk en vooral ook weer meer plezier. Het werken in een groep heb ik als zeer verrijkend ervaren: ieder heeft zijn of haar eigen kwaliteiten (en kwetsbaarheden) en wordt daarin gecoacht. Dat kon in een veilige omgeving – met dank aan de docenten – en daar houd je vrienden aan over! Ik kan de training alleen maar aanbevelen!

Jac. van Veen
predikante

Waarom ik Wim en Frans aanbeveel.
Bij Frans en Wim gaat het niet alleen om de methode van vertellen. Natuurlijk komen elementen als opbouw, spanningsboog, gebruik van de ruimte e.d. aan de orde. Maar Frans en Wim gaan verder. Ze begeleiden je op een prachtige intuïtieve en liefdevolle wijze bij jouw persoonlijke zoektocht naar de verteller die in je zit. Met veel creativiteit, oog voor het individu met de eigen kwaliteiten en veel plezier en humor weten Frans en Wim je tot fantastische vertelprestaties uit te dagen. Ze gaan op zoek naar jouw passie om een verhaal neer te zetten. Regelmatig stonden ikzelf en medecursisten versteld over onze vertelprestaties met de bekende verzuchting: “Ik wist niet dat ik dit kon.”

Ton Knoester

Het is, zonder overdrijving, de mooiste en beste opleiding die ik ooit in mijn leven heb gevolgd. En dat wil wat zeggen, want ik ben van een leven lang leren. Zowel in de vertelkunst, als persoonlijk in mijn zelfvertrouwen, ben ik enorm gegroeid. Wim en Frans zijn vakmannen en zo verschillend van elkaar, dat ze elkaar in hun docentschap en coaching naadloos aanvullen. De oefeningen zijn ontroerend mooi en hebben een bijzondere diepere laag, wat me als mens heeft geraakt. Nog steeds kijk ik met veel plezier terug op de juweeltjes van beleving. Nog steeds maak ik gebruik van het geleerde. En nog steeds, ruim 3 en een half jaar nadat ik de opleiding heb afgerond, heb ik heimwee en een groot verlangen naar die Nationale Vertelschooldagen van toen. Met plezier en vertrouwen vertel ik verhalen. Ik wens iedereen een Nationale Vertelschool-ervaring toe.

Els Holland
student van de leergang 2008-2009
Company Effectieve Leiderschap Support
www.elscompany.nl

Medewerkers die op positieve wijze feedback geven. Medewerkers die vooral in kansen denken en nog maar weinig beren op de weg zien. Medewerkers die weten dat de doelstelling gehaald kan worden.

Ik heb zelf ervaren dat het mogelijk is. Het instrument om dat te bereiken is zo oud als de mensheid en wordt toch zo weinig gebruikt. Het instrument heet verhaal. Een echt verhaal raakt mensen en bindt mensen. Een verhaal vertellen vergt wel wat van de leidinggevende. Het vergt vooral lef, lef om jezelf te laten zien zoals je werkelijk bent. Het vergt inlevingsvermogen en het vergt voldoende zelfvertrouwen om anderen te kunnen vertrouwen. Daarmee wordt het een echt verhaal. Ik ervaar zelf bijna dagelijks de kracht van een echt verhaal. Ik geloof in de kracht van verhalen en ik raad iedereen aan om gebruik te maken van verhalen.

Zelf ben ik na een lange zoektocht bij Frans en Wim terecht gekomen. Zij hebben me wat technieken geleerd maar wat belangrijker is, zij hebben mij het (zelf)vertrouwen gegeven waardoor ik meer van mezelf kan laten zien en waardoor de verhalen “als vanzelf” komen.

Ed Lander
Landelijk projectleider Belastingdienst

Mijn belangrijkste motivatie om deel te nemen aan de verteltraining, was om te leren vertellen vanuit het nu. Minder in je hoofd, meer in je gevoel. Frans en Wim hebben alles gegeven om daaraan te voldoen!
Het was fantastisch om elke vrijdag weer deel te nemen en nog steeds denk ik met heel veel plezier en dankbaarheid terug aan deze periode.

Paul Joosten
www.dutopia.nl

Door de training ben ik me gaan beseffen hoeveel kracht er zit in het verhaal van het leven, dagelijks geniet ik er van. Deze training is een absolute aanrader maar pas op het is krachtig materiaal waarmee je werkt; het materiaal is jezelf.

Edward Jacobs

Ik heb een paar jaar geleden de opleiding van een halfjaar bij de NVS gevolgd, en ik kan deze alleen maar aanraden. Het is een ontdekkingsreis naar je eigen mogelijkheden aan de hand van twee ervaren gidsen die je leert te vertrouwen. Ik heb geleerd voor een publiek te staan, ze een verhaal te vertellen, door veel te doen en daar goede feedback op te krijgen. En zo leer je ook jezelf kennen in hoe voor een groep verteld, hoe je je daarbij voelt, wat je talent is en waar je aan moet werken. Een ervaring waar ik nog elke dag plezier van heb in mijn werk. Je maakt kennis met verschillende manieren van vertellen en met verschillende soorten verhalen en met improviserend vertellen, en dat alles op een prettige en natuurlijke manier. En altijd zijn Frans en Wim je betrouwbare gids die ook voor je klaar staan als het moeilijk is.

En ik heb een paar goede vrienden overgehouden aan deze intensieve opleiding. Dat is ook mooi.

Wil Spronck

Ik ben van de eerste lichting die de halfjaartraining van de Vertelschool volgde. Dat is inmiddels een flink aantal jaren geleden, maar nog steeds gebruik ik bij het bewerken en instuderen van verhalen en bij het maken en geven van voorstellingen vele elementen die ik leerde van Wim en Frans. Wat me er verder van is bijgebeleven is de liefdevolle manier van coachen, hoe de eigenheid van elke verteller werd versterkt, en de goede sfeer in de groep.

Saskia den Broeder
www.weerklankwoordenmuziek.nl

Ik heb er een passie bij en dat is verhalen vertellen op de wijze die bij mij past, da´s veel krachtiger dan een kunstje aanleren. Ook heb ik meer zelfvertrouwen als ik voor een groep wat vertel. Ik ga binnenkort samen met iemand een zakelijke workshop geven. Nog steeds spannend, ik ga de uitdaging wel aan!

Ineke Kleinmeulman
Verzekeringen en pensioenen

De ondetstaande zin geeft voor mij aan, hoe ik het destijds beleeft hebt. Soms kon ik even mijn hart in, om volledig met jullie mee te gaan en soms stond ik ervoor en kon ik nog niet verder. Ik heb jullie als heel warm ervaren in begeleiding en al het andere erom heen. Gewoon om wie jullie zijn!

“Wanneer je je hart durft te openen stap je in een wondere wereld van beelden,woorden,zinnen, geluiden en een kracht omdat gene wat je binnendraagt naar buiten te dragen.”

Marieke Gerreman

Ik heb de training gevolg vanaf september 2011 t/m februari 2012. Deze training heeft me geraakt; tot in mijn diepste van mijn gevoel; gevoelens, die ik daarvoor nog niet kon herkennen of erkennen, zijn naar boven gebracht. Dat heb ik zelf moeten doen, maar met nadrukkelijke ondersteuning en sturing van Frans en Wim!! Emotionele achtbaan in perspectief! Nieuwe gevoelens ontstonden en groeiden naar grote hoogte! Ik wist niet dat ik zoveel in me had en zoveel kon delen met de andere cursisten en nu met andere mensen.Ik heb een nieuwe stap genomen in mijn leven, wat een enorme voldoening heeft gegeven. Verhalen vertellen brengt nieuw leven…

Henk Elferink
Elferink Advies, Accountant, Mediator

Een reis in en door jezelf; spannend op de kronkelige vertelpaden, inspirerend en warm door persoonlijke begeleiding en intieme groepservaring!

Yvon van der Pijl

De kracht van de Nationale Vertelschool is de aandacht voor de individuele cursist. Wat past bij jou als uniek mens, wat zijn jouw talenten, mogelijkheden, weerstanden en hoe houd jij plezier in vertellen?
Voor iedereen die maatwerk wil in haar/zijn ontwikkeling als verteller kan ik de Najaarstraining van harte aanbevelen. En kostentechnisch heb ik de cursus ervaren als een goede prijs/kwaliteit-verhouding.

Han Meijer
www.verhalenfontein.com

De vertel- en presentatietraining van de Nationale Vertelschool was leerzaam, innovatief en wertvoll. Iedereen kreeg individuele aandacht en coaching. De feedback gaf concrete aanknopingspunten en nieuwe perspectieven voor komende presentaties. Op deze wijze werd er in een aangename sfeer en met veel überraschung ingespeeld op de concrete behoeftes van de deelnemers.

Robert Harperink
Hoofd afdeling Organisatie & Financiën
Euregio Enschede/Gronau

“Ik heb diverse vertelopleidingen gevolgd bij de Nationale Vertelschool. Daar heb ik als professional en als mens geleerd om mijn boodschap beter over te brengen. Daarbij heb ik met name geleerd (naast uiteraard de techniek van vertellen) om beter in contact te komen met individuen en met groepen. Ik heb gereedschap gekregen om verhalen, in welke vorm dan ook, in te zetten in mijn werk � van persoonlijke verhalen tot bestaande, bekende verhalen. Tijdens de opleidingen wordt hard werk gecombineerd met veel plezier. Frans en Wim zijn prettige, integere docenten die het vertelvak én het opleidingsvak verstaan.”

Bart Budding
Directeur Rebel Energy

Docenten