Menu algemeen
Home | contact | colofon | links | blogs | nieuwsbrief
Werken met Verhalen

9 dinsdagavonden van 19 sep. t/m 21 nov. 2017

Werken met Verhalen is een nieuw initiatief van de Nationale Vertelschool. In het voorjaar hebben we met behulp van verhalen het thema Vrijheid verkend.

Dit najaar zullen we verhalen gebruiken om de drie begrippen Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap uit de Franse revolutie te verdiepen.

We doen dit op negen dinsdagavonden vanaf dinsdag 19 september 2017. De opzet van deze studiegroep is zo vormgegeven dat de avonden onafhankelijk van elkaar gevolgd kunnen worden.

·    inleiding
·    wat heb je er aan?
·    welke hulpmiddelen hebben we?
·    voor wie is het?
·    de docent
·    lesdagen en lestijden
·    leslocatie
·    kosten
·    aantal deelnemers
·    aanmelding

Inleiding

Eind 18e eeuw ontstonden vanuit de Franse Revolutie de drie begrippen en idealen Vrijheid Gelijkheid en Broederschap. Hoe zijn deze begrippen tot stand gekomen, en waarom juist deze drie?

De afgelopen tweehonderd jaar zijn deze drie idealen van de Franse Revolutie keer op keer weer boven komen drijven. Ook tegenwoordig komen we deze wonderlijke drie richting-aanwijzers nog steeds veelvuldig tegen. Waar komt deze hardnekkigheid vandaan; zit er wellicht een diepere betekenis achter deze drie-eenheid?

In hoeverre heeft de huidige politieke, sociale en economische onrust te maken met het niet in vervulling gaan van deze drie idealen? Zouden deze drie begrippen ons een weg kunnen wijzen uit onze tegenwoordige chaotische dynamiek? In deze filosofische studiegroep gaan we opzoek naar de antwoorden op al deze vragen.

Wat heb je eraan?

inzicht
In deze filosofische studiegroep zullen we op zoek gaan naar hoe het wezen van de mens zich uitdrukt in de maatschappelijke samenhang.

Helder en duidelijk gaan wij de wirwar van de drie componenten 1) de geestelijke en culturele, 2) de politiek en rechtelijke en 3) de economische van elkaar leren scheiden. De drie begrippen uit de Franse Revolutie zullen hierbij een belangrijk hulpmiddel blijken te zijn.

Een verrassende ervaring kan ontstaan door te ontdekken dat het delen van en luisteren naar verhalen een groot hulpmiddel kan zijn om door te dringen tot het wezen van de mens en daarmee tot het begrijpen van de maatschappelijke sociaal economische samenhang en de rol van de mens daarin.

Handvaten
Juist door het verkrijgen van beoogde inzichten, maar ook door de opzet van de avonden, is er een grote kans dat de deelnemers zelf in beweging komen en stappen zetten naar een gezondere sociale en economische samenleving.

Voor wie is het?

Voor iedereen die geïnteresseerd is om binnen het kader van een filosofische studiegroep grote maatschappelijke thema's te verdiepen.

welke hulpmiddelen hebben we

·    Verhalen uit de geschiedenis
·    Delen van elkaars persoonlijke verhalen
·    Inzetten van sprookjes en andere volksverhalen
·    Creatieve opdrachten
·    'Goetheaans-gesprek'

Wat zijn de boeken van waaruit we werken?
·    Kernpunten van het sociale vraagstuk, Rudolf Steiner 1919
·    Aufgaben einer neuen Wirtschaftswissenschaft, R. S. 1922
·    After Capitalism, Michael Spence 2014

de Docent
Wim Wolbrink

Wim Wolbrink
Wim Wolbrink vertelt al vele jaren verhalen in binnen- en buitenland op festivals, in theaters, bedrijven en bij mensen thuis. Leuke, spannende, meeslepende verhalen. Mythen, sagen, legenden, fabels en wonder tales.

Wim: "Het zien van een verhaal
is het bewijs van het hebben
van een innerlijke wereld."

Zijn opleiding tot verhalenvertellen heeft Wim Wolbrink genoten aan het Emerson College in East Sussex, Engeland. Wim is naast verteller en docent ook menskundig adviseur. Verder organiseert hij festivals waarin het vertellen een prominente plek heeft. Ten slotte integreert hij verhalen in allerlei menskundige en maatschappelijke processen. Zoals in de Filosofie van de Vrijheid en nu ook in de Sociale Driegeleding.

Wims websites:
www.werder.nl
- www.karavaandervertellers.nl

Volg op Twitter
Volg de activiteiten van Wim Wolbrink op Twitter! Klik hier.

wim wolbrink

Lesdagen en tijden

·    Dinsdagavonden 19, 26 september 2017
·    Dinsdagavonden 3, 10, 17 en 31 oktober 2017
·    Dinsdagavonden 7, 14 en 21 november 2017

De opzet is zo vorm gegeven dat de avonden onafhankelijk van elkaar gevolgd kunnen worden.

Nu aanmelden!

·    De koffie staat klaar vanaf 19:45 uur.
·    We werken van 20:00 - 21:30 uur.
·    Napraten kan tot 22:00 uur.

Leslocatie

Waar: Vrijeschool de Noorderkroon
Adres: Olieslagweg 138 7521 JG Enschede

Kosten

Om het gebruik van de ruimte van de Noorderkroon, koffie, thee en lekkers te kunnen bekostigen vragen wij een vrijwillige donatie.

Of voor hen die draagkrachtig zijn vragen wij een richtbedrag van € 15,- per avond.

Aantal deelnemers

Niet van toepassing

Stuur e-mail naar:
info@nationalevertelschool.nl

Vragen? je kunt altijd even bellen of mailen.
·    T: 06 - 133 47 333
·    E: info@nationalevertelschool.nl

Rechtspersoon
De VOF Nationale Vertelschool is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer: 30.222.493.